Sunday, April 27, 2008

Aku ingin bersama-samanya*

Ketika tunas ini tumbuh
Serupa tubuh yang mengakar
Setiap nafas yang terhembus adalah kata.

Angan, debur dan emosi
Bersatu dalam jubah terpautan.

Tangan kita terikat
Lidah kita menyatu
Maka, setiap apa yang terucap
Adalah sabda pendita ratu.

Ah … di luar itu pasir
Di luar itu debu
Hanya angin meniup saja
Lalu, terbang hilang tak ada.
Tapi kita tetap menari
Menari cuma kita yang tahu.

Jiwa ini tandu
Bukan duduk saja.

Maka, akan kita bawa, semua.
Kerana, kita adalah satu.

* Puisi Cinta** untuk pertandingan menulis puisi.
**Petikan puisi daripada filem
"Ada Apa Dengan Cinta"

Puisi ini bagi saya sangat indah. Malah ceritanya juga indah. Tidak hairan kalau ia menjadi kegilaan ramai. Bagi yang remaja, mungkin kekacakan Nicholas Saputra dan Dian Sastrowardoyo menjadi tarikan. Bagi saya pula, siri-siri puisinyalah, apa lagi.

Puisi ini sebenarnya mudah untuk difahami - (ikut fahaman saya lah):
Ia menceritakan tentang keakraban sebuah perhubungan - tak kiralah apa bentuknya - persahabatan atau percintaan - bagaimana ia terbina dan melalui keseluruhan proses. Banyak yang menghalang dalam perhubungan - harapan, kekecewaan, kegembiraan dan sebagainya. Kiranya kita mengalah kepada perkara-perkara ini, apa yang tinggal hanyalah kenangan.

Maka, cara yang terbaik, fahami setiap orang yang terlibat dalam sesuatu perhubungan. Fahami apa kebenciannya, dan kesukaannya. Kemudian, cubalah memahamkan orang itu untuk memahami kita. Steven Covey pun berpesan - Seek first to understand, then to be understood. Masalah berlaku bila masing-masing tidak mahu memahami. Jangan gundah kalau kita sahaja yang memahami, kerana itu bermaksud, kita lebih kuat daripada apa yang kita sangkakan. Mungkin orang yang kita hadapi itu sendiri kurang faham dengan dirinya sendiri. Anda faham apa yang saya katakan ini?

"Jiwa ini tandu, bukan duduk saja. Maka, akan kita bawa, semua.Kerana, kita adalah satu"

Hati kita bukan hanya tempat letaknya perasaan, tetapi lebih daripada itu. Ia tempat kemanusiaan dan kebinatangan yang sama-sama akan mendominasi hidup manusia. Sekiranya perhubungan didominasi dengan jiwa yang tidak selaras dengan nalurinya, maka perhubungan itu pasti tidak akan berjaya. Maka, dalam perhubungan, imbangilah naluri manusia secukupnya supaya pada akhirnya ia akan memberikan sesuatu yang sangat tenang dan damai sifatnya.

Hmmm, rasa macam pemuisi agung pulak. Hee! Sekali-sekala perasan, ok la tu!

No comments: