Monday, May 10, 2010

Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World by Vicky Myron



Saya rasa pertama kali saya dengar mengenai Dewey ini adalah daripada Najibah. Namun, puas mencari, tak ada pula catitannya mengenai Dewey. Tapi saya memang pasti, ia memang dari Najibah!

Buku ini saya beli dengan pakej 2 + 1 di Popular. Satu lagi cerita mengenai pet juga, The Art of Racing in the Rain (cerita mengenai anjing) - tapi belum mahu baca.

Kali pertama melihat buku ini, saya tertarik dengan cover nya. Gambar seekor kucing berwarna oren berjalur putih (atau putih berbelang oren?). pandangan matanya seperti memanggil-manggil dan menggamit perasaan … (ok, sedikit penipuan di situ. Tapi, Dewey memang handsome bagi seekor kucing).

Sedikit mengenai Dewey.
Dewey adalah seekor anak kucing yang telah diletak (dibuang?) ke dalam kotak pemulangan buku di Spencer Public Library ketika berusia lebih kurang 8 minggu. Lemah dan kesejukan, Dewey diambil oleh pengarah perpustakaan tersebut, Vicky Myron dan dipelihara di dalam perpustakaan tersebut. Dewey kemudiannya membesar dan disayangi hampir semua warga Spencer. Ia adalah seekor kucing yang sensitif kepada manusia. Menurut Myron, Dewey sangat hebat PRnya.

Saya paling tertarik bagaimana Dewey membuatkan Crystal, seorang kanak-kanak perempuan yang bergerak di atas kerusi roda, tidak boleh bercakap dan mempunyai keupayaan yang lemah untuk mengawal otot-ototnya. Dewey tahu Crystal tidak berapa menyukainya, namun ia dapat mengubah perkara itu. Paling menggembirakan, Dewey mampu membuatkan Crystal boleh membuat bunyi (vocalizing) dan mengawal otot-ototnya. Ternyata Dewey bukan sebarang kucing.

Yang menarik lagi tentang Dewey adalah obsesinya terhadap anak gadis Myron, Jodi. Apabila Dewey dibawa pulang ke rumah Myron untuk cuti umum yang panjang, Dewey seperti kemaruk cinta dengan Jodi – ia akan berkepit dengan Jodi dan mengekori Jodi ke mana saja. Kata Myron, Jodi adalah sweetheart nya selamanya. Dan banyak lagilah telatah-telatah Dewey yang menggembirakan.

Dewey memang terkenal (tapi saya baru kenal ia melalui novel ini). Melalui novel ini juga, saya baru tahu bahawa adanya perpustakaan yang membenarkan haiwan-haiwan dipelihara di premis itu! Tapi, semestinya tidak berlaku di Malaysia ini, kan? (eh, kalau ada, ceritakanlah kepada saya ya?).

Dewey menghuni Spencer Public Library selama 18 tahun (Januari 1988 – November 2006) sehinggalah ia ditidurkan kerana masalah penghadaman yang dihidapinya. Mayatnya dibakar dan abunya diletakkan berdekatan dengan tugu peringatan yang didirikan Myron bagi mengingati mendiang ibunya.

Ceritanya memang cerita biasa sahaja. Namun, keluarbiasaan perhubungan manusia dan kucing itu sebenarnya yang memaknakan cerita ini. Saya kagum dengan segala sifat yang ada pada Dewey dan saya juga kagum dengan sikap Myron dan kesemua staff Spencer Public Library yang sangat menyayangi Dewey, melayan Dewey seolah seorang manusia.

Lebih daripada itu, saya rasa Dewey memberi pengajaran mengenai peranan setiap makhluk di dunia ini. Membenarkan bahawa tiada kejadian Allah itu sebarang kesia-siaan. Cumanya, bila Allah tinggikan kita dengan akal melebihi makhluk yang lain, kita punya banyak sangat persoalan, pandangan dan nilaian yang kemudiannya membuatkan kita terlupa bahawa syarat menjadi hamba yang baik adalah menjalankan semua perintah tuannya tanpa sebarang persoalan. Mungkin itu boleh dijadikan renungan walaupun pengajarannya datang dari seekor kucing!

Selebihnya, ia mengimbas kembali kepada kenangan saya bersama-sama 4 ekor kucing berona seperti Dewey yang pernah saya ada – Combat, Dinky, Ren dan Syed.

7 comments:

ajako said...

cik pisha posh, aku suka nama kucing ko yg terakhir tu, Syed...mesti istimewa kan kucing tu, hehehe

Pishaposh said...

Ajako:
Ada2 jer ko ni Jak ... well, everything has story ... hence the name ... ;)

ajako said...

eh, cik pisha posh becham buatlah entry psl kushing2 santek tu...

Fetty said...

Dewey bukan setakat nampak hensem, tapi nampak macho gitu.
Memang manusia selalu gagal nak kaitkan apa yang ada dalam alam semesta dengan realiti dan lumrah hidup hari- hari. Aku pun sentiasanya mcm tu.

Pishaposh said...

Ajak:
Entry pasal kucing? Susah Jak ... sat lagi aku teriyak, sapa susah .. such a wonderful thing with painful memories ... =(

Fetty:
=) ... renung-renungkan .. dan selamat beramal!

najibah said...

Wah, dah baca dulu ya dari saya! :D

Bagus 2x

Pishaposh said...

Najibah:
La, belum baca lagi ke? Ingatkan bila Najibah tulis pasal dia, Najibah dah baca ... hmmmm ...

=)