Sunday, September 27, 2009

Travelog Dakwah: Meniti Hari Esok by Muhd Kamil Ibrahim

Gambar dari sini

Janjinya lain, tapi ulasnya lain ... Maaflah, untuk buku-buku yang saya janjikan pada entri yang sebelum ini belum mahu saya ulaskan betul-betul. Sebagai ganti, terimalah ulasan buku ini ...

Naskhah ini saya peroleh dari Prof. Muhd Kamil sendiri (belian secara pos) dan siap bertandatangan dan bertarikh 13/11/08. Dan, semalam baru saya khatam membacanya (setelah hampir setahun diperam .. tsk, tsk, tsk ...)

Seperti biasa, buku yang bersifat begini akan dibaca kala emosi menjadi sangat seni ... dan semalam adalah waktunya. Mata menjadi sangat segar (kesan dari tidur petang yang panjang setelah kelelahan memandu 10 jam untuk pulang ke tempat bertugas dari kampung!).

Pembacaan kali ini menjadi ringkas kerana banyak yang saya lompat-lompat. Kenapa? Kerana sebahagiannya sudah saya baca di blog beliau. Namun ada juga yang saya baca dengan sepenuh hati kerana saya sangat tertarik pada penceritaannya. Lagi sekali, ia menumpahkan rasa yang sama seperti yang saya rasa tatkala membaca TH:MSI. Deja vu gitu.

Secara ringkasnya, ia masih berkisar pada pengalaman Prof MKI dalam mencari makna penciptaan dirinya dan bagaimana mahu menjadi orang yang bermanfaat kepada orang lain. Kenapa begitu tanggapan saya? Kerana, hampir kesemua pengkisahannya diulang-ulang frasa "berdakwah kepada diri demi untuk mengajak yang lain". Maka, bila diri boleh konsisten dengan perkara-perkara yang bersifat "Syariah compliance", InsyaAllah, tempiasnya bukanlah kepada kita seorang sahaja.

Dan, bukan sedikit air mata yang menitis bila membaca buku ini [saya dah kata, pembacaan pada waktu emosi sangat seni memang akan menjadi melankolik segala!] - terasa sama kesusahannya, kesungguhannya, kerisauannya ...

Kekaguman pada pengakuan yang 'menelanjangkan' kelemahan diri adalah yang utama pada pembacaan ini. Saya tidak pasti adakah saya akan sanggup membuat pengakuan berani mati begitu - mengaku tidak boleh baca Quran kerana tidak kenal huruf di usia separuh abad dan lain-lainnya. Dan, saya juga tidak pasti adakah saya mampu mengubah kemungkaran di sekeliling saya supaya makna "khalifatullah" itu tercapai (seperti apa yang dilakukan oleh Prof MKI di UiTM Johor). Terlalu banyak perkara yang bergantayangan di minda. Seharusnyalah saya senak dan sakit kepala selepas usai membaca.

Ada ketikanya ia seakan memberi tamparan kepada saya apabila Prof MKI bicara mengenai ilmu tanpa amal. Saya ada ilmu, tapi saya kurang amal. Saya boleh memahami sebahagian ayat-ayat Quran, saya faham perselisihan pendapat untuk sesuatu hukum, namun, saya memilih untuk tidak berbuat apa-apa. Tidak mahu mendalami tafsiran dan maksud sepenuhnya ayat-ayat itu.

Mungkin itu bukan ilmu, tapi setakat pengetahuan. Maka, bila pengetahuan hanya kekal sebagai pengetahuan, ia mungkin tidak dapat sangat menolong kita untuk beramal -- ini hanyalah kesimpulan saya berdasarkan apa yang telah saya alami. Dan, ada ketika, saya berharap agar Allah mencabut pengetahuan itu dari saya - kerana ia membuatkan saya terasa lebih bersalah!

Tapi, akhirnya saya sedar, pengetahuan itu adalah alat untuk saya memahami amalan ibadat saya. Diam-diam saya berikrar, mohon diberikan kesabaran, diperteguhkan sedikit kekuatan yang ada dalam diri dan mohon dipermudahkan segala urusan. Juga mohon, diangkat rasa malas yang bergayut. Paling utama - mohon agar saya sentiasa boleh menjadi manfaat kepada sesiapa sahaja. Ikrar yang berat - yang saya sendiri tak pasti sejauh mana akan saya junjung dan pegang. Namun, setiap sesuatu itu kan bermula dengan niat?

Saya senang menguliti buku ini kerana gaya penyampaian yang sangat terkesan. Maksudnya, ia disampaikan dalam level lay-man yang bisa difahami oleh sesiapa sahaja. Tiada jargon atau frasa yang komplikated. Maka, ia lebih terasa di hati dan terkesan di minda.

Ah ... mungkin ada yang menyampah membaca entri yang mungkin tidak membantu anda menilai buku ini ... Namun, inilah yang saya rasa. Dan, ini juga yang saya fahami.

Apapun, saya berharap ia menjadi sesuatu yang bermanfaat kerana saya sudah berikrar begitu.

Wallahua'lam.

2 comments:

alin ahmad said...

betul..satu lagi karya agung prof..memberi kata penuh keinsafan

Pishaposh said...

Alin:
Insaf? bagus ... bagus ... hehehe