Friday, April 27, 2012

Mujur Sempat!

Seperti yang saya katakan pada entri terdahulu, pesta buku kali ini membuatkan saya rasa teruja. Namun, saya tak pasti apa dan kenapa saya mesti rasa begitu.

Bila sampai di PBAKL 2012 pada tengahari 27 April lalu, saya rasa saya sudah teringat kenapa saya teruja - jawapannya .. adalah kerana naskhah ini.


Picture by Google

Siri kembara Pn Nisah saya ikuti dengan penuh minat di blog beliau. Kagum, cemburu semuanya berpadu. Pada saya Pn Nisah antara contoh wanita-wanita power rangers di sekitar saya. Hal ini akan saya ceritakan bila saya sudah lunas membaca naskhah ini. Buat masa ini, pembacaan kena hold dulu, sebab ada banyak perkara lain (alasan lagilah tu!).


Wacana Sofa Puith - 27 April 2012
PWTC Kuala Lumpur

Picture by Truly Yours

Memang petang 27 April itu saya berhajat untuk bertemu dan mendapatkan autograph Pn. Nisah di atas buku ini. Maka, saya ajak Kak SitiM cepat-cepat pergi ke booth ITBM di tingkat tiga pada pukul 3 - kerana akan diadakan sesi Wacana Sofa Putih dengan Pn. Nisah. Sampai sahaja di sana, program sudah bermula. Terus saya duduk berteleku di situ. Pn Nisah berpasangan dengan Prof. Dr. Siti Zainon Ismail - bercakap mengenai pelbagai isu penulis wanita.

Antara senggang wacana, saya meninjau-ninjau di rak pameran mencari naskhah Kembara Sastera, namun hampa. Saya bertanyakan kepada adik-adik petugas - kata mereka buku itu mungkin akan sampai petang sedikit kerana masih di kilang. Saya jadi kecewa -- kalau sudah diiklankan, maka, patut ada lah bendanya. Intai di meja panel, ada 2-3 naskhah contoh. Saya ligat berfikir bagaimana untuk mendapatkannya. Saya kemudian mencangkung lagi mendengar wacana sampai tamat.

Usai wacana, saya pergi mengintai di meja urusetia. Nampak ada beberapa kotak buku. Yang terlihat buku karya Prof. Dr. Siti Zainon, tidak buku Pn. Nisah. Saya hampa lagi. Kemudian, saya nampak Pengarah ITBM, En. Khair Ngadiron mengelek buku tersebut. Dalam hati berkata, "apa hal depa ni ... dahulukan lah pelanggan ... ini orang ITBM pulak yang melebih-lebih ... urghhhhh!".

Saya kemudian berlegar-legar di rak pameran setelah merasakan yang buku itu tidak akan saya dapat hari ini. Kemudian saya tertarik pada 2 naskhah buku - Amina dan Siapa Pak Samad (macam tu lah tajuknya). Kedua-dua buku itu saya ambil dan berjalan ke kaunter bayaran.

Tika beratur, seorang pelanggan di depan saya memegang buku Kembara. Wahhh, mana dia dapat ni? Tak bertunggu, terus saya tanyakan dengan pelanggan itu dan dia menunjukkan kotak buku tersebut. Tanpa berlengah, terus saya capai dan bayar. Gembira!


PBAKL 2012 - 27 April 2012
PWTC, Kuala Lumpur

Picture by Truly Yours

Walaupun saya juga selalu dilabel power rangers, tapi banyak waktunya saya bukan berani sangat. Dah dapat buku tersebut, saya jadi segan pula untuk mendapatkan autograph Pn. Nisah - apatah lagi ramai yang mahu berbuat demikian.

Tapi, syukur, akhirnya saya berjaya mendapatkan tandatangan dan dapat bergambar sekali dengan penulisnya.

Saya menjadi peminat yang sangat gembira di petang itu. Yeay!

No comments: