Sunday, April 29, 2012

Ini yang kita beli ...

Sebelum masuk ke urusan review (yang entah bila akan muncul), haruslah saya bercerita apa yang saya beli di PBAKL 2012 tu, kan? Ala-ala teaser gitu ... Hehehe. 

Ok, inilah hasilnnya dan rasional pembeliannya (boleh gitu?):


Kompilasi resepi bersama anekdot yang pernah tersiar di blog penulis. Pn. Roza adalah penulis kegemaran saya - saya terpikat kepada gaya penceritaan beliau yang pada saya begitu berterus-terang. Sudah habis baca dan sedang di dalam senarai senarai untuk direview

Rasional: Bila dah suka, beli sajalah. Buku ini saya dapat di booth ITBM sewaktu hampir kecewa tidak dapat Kembara Sastera Pn. Nisah. Dengan kulit luar yang agak menggamit minat, saya ingin mengenali Pak Samad yang akhir-akhir ini banyak sekali cerita yang tidak enak mengenainya yang bertebaran. 

Rasional: Nak tahu dan nak kenal, kalau boleh, nak cinta. Yang ini buku yang dipesan oleh anak saudara saya. Katanya, kalau harganya sudah menjadi sekitar RM250, tolong beli untuknya (harga asal RM300) - kemudian saya dpaat tahu, ada kawan dapat membeli dengan harga RM150 sahaja! Sebel! Saya sedang mempertimbangkan untuk menjadikan naskhah ini sama ada sebagai hadiah hari lahirnya atau hari perkahwinannya awal Jun nanti. Tengoklah macam mana ...

Rasional: Memenuhi hajat orang. Moga-moga hajat kita akan dikabulkan. Ameen.Ini tidak dibeli di PBAKL 2012, tapi di MPH Alamanda. Teruja bila lihat buku ini masih di rak apabila kisah pengharamannya berbunyi di sana sini. Banyak polemiknya. Tidak pedulikan itu semua, saya ambil saja. Untuk sendiri baca dan sendiri nilai.

Rasional: Untuk tahu. Adakah selepas saya tahu, saya akan berubah hati? Tunggu dan lihat.Satu lagi buah tangan Dr. FT - saya beli di booth Ameen Publication. Kala memegangnya, ditegur adik penjaga booth - "Akak peminat FT ye? Ni ada lagi ..." sambil menunjukkan himpunan karya FT yang hampir semuanya saya sudah miliki. Saya senyum sahaja. Kulit luar novel ini agak meriah kali ini, berbeza dengan yang terdahulu. Saya tak kisahkan kulitnya - kerana isinya lebih menggamit. Tapi, saya tertarik dengan pendapat blogger ini (dan saya belajar sesuatu darinya juga!). Masih belum dibaca.

Rasional: Perlukah saya mewajarkan pembelian saya apabila saya seorang peminat mati keras Dr. FT?Naskhah ini juga dari booth ITBM. Entah kenapa saya capai juga walaupun di blurbnya pada saya berisi cerita biasa. Itu nilaian awal yang pasti boleh berubah. 

Rasional: Tak pasti.Saya jarang nak membaca buku-buku motivasi dalam bahasa Melayu kerana saya rasa cara ia ditulis agak 'mengerikan'. Pengecualian kepada beberapa penulis - seperti Abu Saif dan Pn. Roza. karya Syed Alwi AlAtas ini belum pernah saya baca .. namun, ada rakan yang semacam peminat tegar penulis ini sering mengapi-apikan saya mengenainya. Kiranya ini adalah cubaan pertama. Masih belum dibaca.

Rasional: Belian atas pengaruh.Siapa Shirley Geok - Lin Lim ni? Entahlah. Tak pernah dengar pun. Cari di google, beliau merupakan penulis besar di USA yang lahir di Melaka. Setelah saya selak blurb, saya rasa macam best saja ceritanya, maka, saya ambil lah. Lagipun buku ini dijual hanya dengan harga RM10 di gerai yang ala-ala pay less book. Oh, saya ada sesuatu untuk diperkatakan mengenai pay less book ni. Tapi, bukan nak cakap sekarang.

Rasional: Murah dan macam menarik =)Muka Dr MAZA di kulit luar buku ini macam muka adik saya! (Kaitan?). Saya selalu juga membaca tulisan Dr. MAZA di blognya. Tapi, bila tulisannya menjadi terlalu panjang untuk sebuah blog entry, saya rasa buku adalah pilihan yang lebih baik untuk saya. 

Rasional: Saya tak suka berteleku lama-lama di skrin komputer.Buku ini memang saya hajati sedari pengumumannya dibuat di blog Ustaz Hasrizal. Hari pertama pergi, buku ini belum sampai ke booth Galeri Ilmu. Terpaksa pergi kali kedua. Tapi, tak kisah, kerana saya memang mahukannya. Sudah habis baca, tapi rasa macam tak best pula review yang telah saya drafkan itu. Saya kehilangan sentuhan agaknya (sila muntah di sini!).

Rasiional: Saya suka, saya beli, saya baca.Yang ini seperti yang berlaku pada buku memoir penulis tu. Harganya RM10. Saya tak pasti apa yang membuatkan saya membelinya. Tapi pasti ada sesuatu. Nantilah saya ingatkan semula ..

Rasional: Murah.Buku ini antara yang banyak juga cabaran untuk mendapatkannya (sila baca entry sebelum ini). Yang menarik, saya dapat buku ini berserta tandatangan dan peluang bergambar dengan penulisnya selepas mendengar beliau berwacana. Pakej yang sangat saya senangi!

Rasional: Saya sukakannya! Perlu ada rasional kah?


Saya kira belian kali ini penuh kewajaran dan pertimbangan - tidak seperti tahun-tahun yang lalu (haha!). Agaknyalah begitu. Apapun, saya akan cuba menghabiskan pembacaan ke atas semua buku-buku ini. Dan, sekiranya lebih meyakinkan, mungkin saya akan masuk 'bertanding' Cabaran Membaca 50 buku setahun di Goodreads (double haha!).

Rasanya OKlah niat itu bagi seorang pembeli buku tegar dan pembaca yang malas seperti saya. Mudah-mudahan Allah mengizinkan.


**Semua gambar adalah ihsan Google

No comments: