Friday, August 27, 2010

Ogos yang semakin habis ... dan Ramadhan juga!

Salam Ramadhan. Salam Merdeka. Salam 1Malaysia. Heh!

Wah, pelajaran di Madrasah Ramadhan hampir nak habis. Tinggal dua minggu sahaja lebih kurang. Apa yang sudah kita belajar? Belajar menjadi redha dengan ujian? Belajar bersabar dan bertenang? Belajar menggandakan amalan? Dan, andai Ramadhan ini yang terakhir, bagaimana? -- ah, ala-ala Ustazah pula.

Apahal ni? -- Saja. Ingat mengingati. Semoga dipermudahkan semuanya. =)

Kemudian, bicara tentang ulang tahun kemerdekaan negara yang menghampiri usia 53 tahun - adakah makin matang pemikiran warga di dalamnya? Buat pertama kali, bulan hadapan menyambut Hari Malaysia pula ... apa yang sudah kita lakukan untuk negara? Sudah cukupkah bakti kita pada tanah yang sejahtera ini? -- persoalan-persoalan yang membuatkan saya rasa syahdu. Kenapa? Entah, saya pun tak pasti.

Entri kali ini belum ada ulasan, cuma sedikit nota untuk berita apa yang saya baca.

Yang sudah habis baca, tapi belum rasa mahu review:


Suka betul saya baca buku Ustaz Ismail Kamus yang ini. Ceria seperti gambaran muka depannya. Terkekeh-kekeh saya ketawa dengan cara Ustaz menjawab. Dan, saya tak rasa saya akan ulas apa-apa mengenai buku ini. Buku tentang bagaimana mahu beribadah - bagaimana nak ulas? Melainkan, gambaran yang diberikan, dapat mempermudahkan pembaca dan menepati tajuknya.

Buku yang di sebelahnya itu saya dapatkan dari Sindiket Sol-Jah. Kalau anda adalah regular readers buku-buku terbitan mereka, anda mungkin boleh imagine diversity penceritaannya. Ini saya akan ulas kemudian. Saya dah nak tulis dah sebelum ni, tapi bila ada ulasan lain yang bercerita, saya rasa inferior betul idea saya. Maka, saya akan fikirkan semula -- macamlah rajin sangat nak mengulang baca ni! Haih!


Yang baca separuh, sebahagian besar yang tertangguh!

Kebanyakan semua yang ini, mula baca dah lama, tapi tak habis-habis juga. Cuba nak baca sebelum tidur, tapi, belum sempat buka buku, dan habis baca doa, sudah berdengkur. Habis, macam mana? Alasan! Lame lah!


Paling lama, Qur’an and Cricket tu lah. Mula bulan Jun lagi, sampai nak habis Ogos pun tak habis-habis. Dari Abu Bakar Bashir kena tangkap, dilepaskan, kena tangkap semula pun, saya tak habis-habis baca. Sekarang, saya tersangkut di bab penulis bertemu mata dengan Abu Bakar Bashir. Suka bacanya, tapi tak upaya nak habis. Paradox apakah itu?

Buku Randa itupun antara yang lama nak dihabiskan. Kenapa entah kali ini saya tidak berapa rasa nak baca sangat seperti dua bukunya yang terdahulu.

Buku Habiburrahman itu, baru dimulakan awal Julai yang lalu. Agak tebal dan disebabkan mood nak baca novel agak kurang mari, tersangkuuut jugak yang ini pun. Baru di bab-bab awal kehidupan Ayyas di Moscow. Ada tekanan pada pembacaan. Apa dia? Will be disclosed once finish. Bila? Jangan Tanya. Hahahaha! Ntahapapantah, kan?

Dwilogi Andrea Hirata itu hadiah teman dari seberang. Dalam bahasa Indonesia. Tiada masalah untuk memahaminya, Cuma, itulah, asal nak sambung baca, ngantuk. Nak sambung je, ngantuk. Bila mau habis pun tak tahu! Psstt … ni ada rahsia – Laskar Pelangi, Sang Pemimpi, Edensor, Maryamah Karpov – semuanya ada, tapi TAK BACA-BACA! Saya pun tak tahu. Agaknya tak mahu tertinggal mengikut trend, beli, tapi tak baca. Bukan cerita baru, tapi sikap yang susah nak diubah! Kids, don’t try this at home!

120 Malay Movies tu, masa belum dapat excited macam apa sahaja. Selepas menerima naskhah beserta autograph penulisnya, terasa sebaliknya. Mungkin ada kaitan dengan expectation saya. Sendiri buat expectation, sendiri kecewa. Itulah, orang dah kata, nak baca, kena dengan minda yang clear … tak boleh prasangka, baru boleh lahirkan rasa yang original. Mungkin kena peram sekejap supaya sedikit ranum untuk penghadaman yang senang – sekarang rasanya masih separa putik. Hehehehe.


Beli, beli, beli dan tak baca-baca lagi ...


Tropical Affairs tu dua-tiga kali menarik pandangan. Cukup kali keempat, kena lah ambil! Apa punya ajaran pun tak tahu. Selak-selak, tutup. Selak-selak, tutup. Lepas tu, tertutup terus tak selak-selak langsung. Mungkin lepas Malaysia Day boleh sambung balik. Significant? Entah, tiada alasan.

Buku Ahmad Deedat itu paling baru saya beli. Tinggal satu naskhah di Popular Mesra Mall. Mahu mencuba kerana saya tidak pernah membaca sebarang karangan Deedat. Pengetahuan saya mengenai Deedat pun tidak banyak. Bila nak mula? Mungkin minggu-minggu terakhir Ramadhan, bila kuliah sudah tiada. Rasanya perlu penelitian yang banyak kerana isunya sedikit menguji. Dulu bercita mahu belajar comparative religion, tapi sampai sudah tidak kesampaian. Maka, cuba-cubalah untuk menguji diri. Moga saya temui kekuatan di situ! [sentap!]


Yang terus-terusan dibaca, walaupun macam-macam perasaan ada …


Dua yang ini lah. Kenapa kena baca? Sebab nak kena bagi lecture. Paper 101 je, tapi macam mana nak bagi lecture kalau sikit saja yang kita tahu? Maka, sebagai frustrated law student, saya kena menelaah lebih sikit daripada budak-budak ini. Dan, suka saya katakan, ia sangat membantu dan ia membuatkan saya perasan saya macam pandai gila bab undang-undang! Dan, ia juga menyebabkan saya menggedik-gedik nak buat law degree. First love. Takkan pernah mati. Moga-moga tercapai satu hari nanti.


OK … anda macam mana? Banyak mana pembacaan anda? Apa yang anda belajar daripada pembacaan anda?

Semoga amalan kita diterima Allah SWT. Selamat berpuasa semua! Dan, Selamat Hari Merdeka dan Hari Malaysia!


Malaysia, Boleh!


Gambar: Google kecuali Buku Deedat - from my own lense


2 comments:

ajako said...

alah, malunya ambe ke pisha, banyak tol buku ko rembat (walaupun blm habis baca). Xpe, bace sikit2, nnti ko wat review, kitorg tlg bace review ko...(hehehe, terkenang perangai time study dolu2)

Pishaposh said...

Ajak:
x yah le kagum kalau pe'el mcm aku ni ... touch n go sana, touch n go sini ...

tapi, kira orait le jugak, raya ni aku dah khatam 2 daripadanya ... nanti aku tulis ... kau baca la ye? =)