Wednesday, December 31, 2008

Ekuinoks by Azizi Ali


Oh dahsyatnya!

Err, bukan buku itu, tetapi saya. Kenapa?

Saya merasa sangat dahsyat kerana sepanjang Disember, tiada langsung entri yang saya buat. Walaupun saya telah menghabiskan beberapa buah buku, banyak pula halangan nak mengulasnya. Dan, sebab itulah, hari ini saya mahu juga menulis sesuatu. Kalau tidak saya mesti rasa lagi teruk!

OK, buku yang saya baca pada bulan Disember ini salah satunya adalah buku ini - karya fiksyen pertama oleh ahli motivasi terkenal - Azizi Ali (sila google sendiri siapa dia. Saya malas nak letakkan sebarang link untuk anda!).

Pertama kali mendapat tahu mengenai buku ini adalah melalui rencana advertorial di majalah Quill terbitan MPH (berharga RM8 untuk bukan ahli, dan percuma untuk ahli). Saya tak tahu apa yang menarik minat saya untuk membacanya, tapi apabila ke Tesco Mergong minggu kedua Disember lepas, saya terus membeli buku ini (saya mesti beli sesuatu kalau ke mana-mana kedai buku. Oh, abnormalkah ini?). Saya tak bacapun blurb nya. Kira belian maut lah.

Setelah disimpan beberapa hari, saya hanya dapat melunaskan pembacaan 2 minggu kemudiannya. Itupun setelah saya terpaksa tinggal di rumah baru adik saya yang tiada TV dan internet selama dua hari sempena majlis perkahwinannya! (Hmmm, ibu bapa, saya rasa untuk menggalakkan anak-anak anda membaca, sila jangan sediakan TV dan internet di rumah! huhu).

Ada beberapa perkara yang perlu saya maklumkan sebelum itu.

Pertama, saya tidak pernah membaca apa-apa karya Azizi Ali yang terkenal itu kerana persoalan mengurus kewangan adalah perkara yang membosankan (tapi, saya pencinta duit yang utama!).

Kedua, saya hanya tahu Azizi Ali seorang juruterbang dan berasal dari Perlis (wah, senegeri kami! Hemoi ...).

Itu saja.

Berbalik kepada buku ini.

Buku yang termasuk dalam genre fiksyen ini adalah cubaan pertama beliau. Secara keseluruhan, beliau mempunyai masa depan yang cerah di dalam bidang ini (apa punya ulasan nih!).

Kali pertama membaca blurb nya (sebelum memulakan pembacaan), saya tertarik pada ayat ... - apa yang sebenarnya berlaku pada 13 Mei 1969. Saya tak pasti apakah ini adalah personal encounter Azizi dengan peristiwa itu atau hanya tafsiran beliau (tapi, kalau dilihatkan usia beliau, mungkin ia benar pengalaman peribadinya). Saya selalu tertarik kepada karya yang menggunakan sejarah benar dan diolah menjadi cerita - dan, sekali lagi (tentulah!), karya Faisal Tehrani seperti 1515 benar-benar saya kagumi sehingga mencari-cari kebenaran watak Nyemah Mulya itu (kalau ia benar, ceritakan kepada saya, ya).

Walaupun keseluruhan plot ceritanya 'biasa' saja, cara Azizi memberi ilmu baru kepada saya sangat saya hargai. Ilmu tentang taekwando, persenjataan, dan sedikit teori pembunuhan. Baru saya tahu rupanya badan manusia akan bertukar menjadi lembik apabila mati melebihi 48 jam kerana badan manusia akan menjalani reverse process (betul kot terma tu). Dan, juga kalau menembak menggunakan revolver, katrij peluru akan kekal di dalam silinder (boleh melambatkan proses mencari peluru bukti) berbanding menggunakan senjata semi-automatik.

Oh, lupa nak cerita plotnya.

Ia bermula dengan cerita pembunuhan yang berlaku dalam keluarga seorang jutawan - Dato' Henry Chin. Polis mengalami kesukaran untuk menyelesaikan kes itu kerana kesukaran mendapatkan bukti pembunuhan. Dalam masa yang sama, teman wanita Dato' Henry juga dibunuh. Ini membuatkan kes terarah kepada Datin Brenda, isteri Dato' Chin sebagai suspek utama.

Kemudian, muncul watak Iskandar, seorang bekas peguam dan kini pensyarah bahagian Sejarah di UM. Beliau seorang pemegang tali pinggang hitam taekwando dan seorang yang meminati outdoor activity. Lebih menarik, Iskandar dan Brenda pernah bercinta semasa mereka belajar di Imperial College, England. Namun, mereka telah terputus hubungan setelah Brenda terpaksa mengahwini Dato' Chin. Semasa melakukan aktiviti oudoor nya, Iskandar telah dipatuk ular dan dimasukkan ke hospital. Dalam masa yang sama, Brenda juga dimasukkan ke situ setelah mengalami kecederaan parah di dalam peristiwa pembunuhan itu. Kemudian penceritaan bergerak daripada peristiwa itu. Selebihnya anda baca sendiri, ya!

Membaca keseluruhan novel ini akhirnya membuatkan saya tertanya sendiri - sekiranya kita mendapat fakta yang tersangat kontras untuk sesuatu peristiwa / sejarah, bagaimana kita mahu melihat kepada keseluruhan sejarah itu?

Persoalan ini terbit apabila watak Iskandar menerangkan mengenai siapa sebenarnya Datuk Maharajalela dan bagaimana JWW Birch itu. Juga mengenai Yap Ah Loy dan Francis Light juga.

Kemudian, saya membuat rumusan mudah - sejarah adalah subjektif kepada sesiapa yang mentafsirkannya. Oleh sebab itulah, seseorang boleh menjadi hero di mata orang lain dan menjadi penjenayah di mata orang lain. Pastilah semua tafsiran ini tidak semudah itu. Harus ada timbangtara yang sempurna seperti siapa yang menulis sejarah itu. Sebagai contoh, sekiranya anda membaca catatan Sweetenham (saya pun tak baca lagi!) mengenai Melayu dan cara Tun Perak mengungkapnya (ini saya tahu dari ceramah Datuk Dr. Ramlah Adam), terdapat kontras yang tersangat. Sweetenham melihat dari sudut orang luar, dan Tun Perak itu berbicara dari pengalamannya sebagai seorang yang memiliki psyche Melayu itu. Dan, disebabkan rumusan itu, saya rasa ok.

Azizi juga dalam sinisnya menempelak perkara-perkara yang berlaku di negara ini khususnya selepas pasca PRU18 - tuntutan yang tidak berasas dan respon orang Melayu terhadap perkara yang berlaku di sekeliling mereka. Dan, mengaitkan ini dengan tafsiran 13 Mei itu, saya kira sesuatu yang bijak.

Ada orang berpendapat buku ini agak berat untuk difahami dan membosankan kerana banyak benar fakta dan pengulangan kisah (terutama flashback kisah Iskandar dan Brenda semasa hangat bercinta di London). Namun, bagi saya ia menarik kerana ia sedikit lari daripada klise novel Melayu yang melambak di pasaran.

Adil tak kalau saya membandingkan novel ini dengan novel Ramlee Awang Murshid?

Saya rasa, kalau dibandingkan antara plot keduanya, novel Ramli sedikit complicated berbanding plot Ekuinoks (saya bandingkan dengan novel Hatiku di Harajuku). Tapi, tidak mengapa, untuk first try begini, ini sudah bagus. Dan, sekiranya ada lagi karya begini daripada Azizi, saya akan terus membacanya.

P/s: Kenapa ekuinoks? Kata Azizi melalui watak Iskandar - kerana insiden yang berlaku di rumah tempat Dato Chin dibunuh. Insiden pertama berlaku pada malam pembunuhan (21 Mac) iaitu tarikh ekuinoks musim bunga, dan insiden kedua apabila bapa Iskandar bertemu dengan orang Cina yang diselamatkan semasa 13 Mei (bapa Brenda) pada 21 September - ekuinoks musim luruh. Ekuinoks hanya berlaku dua kali setahun yang bermaksud waktu siang dan malam sama panjang di semua garisan latitud.

Brilliant!

3 comments:

Alin Ahmad said...

Fisha : i suka Azizi Ali... buku2 yang dia tulis realistic n mudah diaplikasi.Frankly, urusan kewangan i bertambah sistematik bila i praktikkan apa yg di ajar oleh beliau dalam buku2 dia. Well, nak beli la buku ni, coz, last month nak beli, tapi macam tak terasa nak beli coz,buku fiksyen kan. i lebih suka baca buku self-development.

Alin Ahmad said...

Fisha : Novel Cinta Sang Ratu karya Ramlee Awang Murshid pun i suka. penceritaan sejarah yg membuatkan i rasa bestnyer la kalau ianyer betul.Tapi bila masuk Hijab Si pencinta macam boring sikit..

Fisha Fawwaz said...

Alin:
Self-development books memang bagus .. tetapi, untuk pembaca yang tegar untuk terkesan dengan 'ajaran' di dalam buku, I don't think I'll benefit many things from nasihat kewangan Azizi tu ... (negatif gila, kan?).

Trilogi tu baru baca dua .. yg latest masih x buka lagi dia punya cover. Suka aje karya RAM ni ...

Kita tengok macam mana nanti bila den sudah habis baca semuanya.