Sunday, September 7, 2008

Melayu ... Melayu ...

Hari ini di Mingguan Malaysia - pendapat Dr. Sham Rahayu Ab. Aziz, pensyarah undang-undang UIA. Sesuatu yang sangat menarik untuk direnungkan ...

Antara yang menarik perhatian saya ..

Di kalangan generasi muda adalah jelas mereka tidak menghiraukan mengenai pencabulan Perlembagaan ini?
DR. SHAM RAHAYU: Tidak dapat dinafikan bahawa generasi baru memperjuangkan kesamarataan. Saya setuju dengan pandangan bahawa akibat daripada perjuangan inilah berlakunya pencabulan Perlembagaan. Justeru kita harus melihat agenda di sebalik tindakan berkenaan.
Adakah asas kesamarataan itu menjadi benda yang kukuh? Kenapa kita analogi sistem kesamarataan kita dengan barat. Apa yang ada di negara kita terlalu unik. Sepatutnya kita pergi kepada keadilan bukan kesamarataan. Saya rasa faktor utama yang menyebabkan kekeliruan ini berlaku kerana orang tidak faham apa konsep keadilan dalam sistem Perlembagaan kita. Kalau hendak bagi semua orang sama rata itu tidak adil. Lihatlah sejarah bangsa mana-manapun sudah pasti ada sesetengah golongan harus diberi keutamaan. Apa yang diberikan oleh Perlembagaan kepada orang Melayu tidaklah melampau. Jadi tidak perlulah lagi dipersoalkan mengenai hak keistimewaan orang Melayu ini. Bagi saya mereka yang membangkitkan isu berkenaan mempunyai agenda politik.

Kemungkinan dalam hal ini, konsep mewujudkan bangsa Malaysia itu juga harus diambilkira. Dengan penekanan yang "keterlaluan" terhadap konsep ini - terutamanya dalam pembentukan wawasan 2020 - generasi sekarang mendapat satu ingatan bahawa menjadi bangsa Malaysia, kita tidak memerlukan pengenalan bangsa sendiri kerana semuanya adalah sama. Ibarat kata Susan Lancaster dalam cerita Mekanik, "Orang putih ke, orang hitam ke, orang biru ke, orang coklat ke, kitakan orang Malaysia!". Maka, sepatutnya, satu bangsa, semua sama rata.

Arkitek yang membangun konsep bangsa Malaysia ini mungkin lupa, bahawa Tanah Melayu bukan terbentuk daripada bangsa pelbagai, tetapi orang Melayu. Itu sebabnya ia dipanggil tanah Melayu. Kata ADUN Bukit Bendera, kaum lain adalah pendatang sejak zaman sebelum merdeka - betullah (tapi dengan segera TPM minta maaf, cover line). Dan, oleh sebab itu, tanah Melayu ini tidak bisa menjadi melting pot seperti di Amerika. Bangsa Melayu masih wujud dengan ramai di sini. Bukan seperti orang Red Indian yang sudah hanya menjadi sejarah.

Kenapa orang Melayu selalu dilihat bersalah apabila mempertahankan hak Melayu?

DR. SHAM RAHAYU: Apologetik. Orang Melayu terlalu berdiplomatik dengan sifat kemelayuan, sedangkan Melayu sebenarnya kuat dan hebat, tetapi sekarang ini kita terlalu apologetik. Sikap apologetik dan diplomatik, sikit-sikit minta maaf menyebabkan orang naik tocang. Sikap ini kalau dilakukan terlalu kerap orang akan bosan. Saya rasa faktor utama mengapa hak orang Melayu di sisi Perlembagaan sering dipersoalkan ialah tidak tegas dari segi penguatkuasaan dan sifat apologetik. Inilah dua karakter yang menyebabkan Perkara 153 dipijak, menyebabkan kedudukan orang Melayu dipijak sehingga orang Melayu rasa bersalah dan malu untuk mengaku kita sebenarnya ada keistimewaan.

Ya, pernyataan yang sangat saya setuju! Kita ini memang bangsa yang sangat apologetik. Dan, bila keterlaluan begitu, kita juga menjadi bangsa yang apathy - menyerah sahaja kepada apa yang orang kata tanpa mahu menilai baik dan buruk. Malu nak menuntut hak sendiri, tapi tidak segan silu berjuang bagi pihak orang lain.

Sekarang ini ada pula Melayu liberal yang juga mahu supaya diwujudkan kesamarataan?

DR. SHAM RAHAYU: Kelompok ini yang menjadi racun, saya sebut ini adalah Melayu yang makan Melayu, Melayu yang menjadi racun kepada Perlembagaan. Tidak mustahil mereka yang mencetuskan semua ini. Mereka yang nak jadi juara memperjuangkan hak sama rata, tanpa memahami sejarah Perlembagaan secara semangatnya. Mereka melihat Perkara 153 itu seolah-olah membawa pandangan buruk kepada Melayu, mereka rasa keistimewaan itu macam bantuan kepada orang cacat, benda yang buruk kepada orang Melayu. Ini menjadikan orang memijak Perlembagaan. Mereka ini tali barut yang menjadikan Perkara 153 dan orang Melayu sendiri bencikan keistimewaan Melayu. Kita tidak menafikan perkembangan mutakhir ini menunjukkan wujud dua Melayu iaitu Melayu liberal dan Melayu Perlembagaan..

Ya, saya pun pelik dengan kelompok ini. Apa sebenarnya yang menjadi kudis kepada mereka? Apa yang mereka mahu sebenarnya? Tidakkah sewaktu mereka membesar dahulu, mereka juga adalah sebahagian daripada Melayu yang 'bergelumang' dengan segala keistimewaan yang termaktub dalam Perlembagaan itu? Adakah setelah mereka 'berjaya' membina kehidupan, mereka tidak mahu orang lain juga berjaya sama? Analoginya, mereka ini telah menyeberang ke seberang sungai dengan menggunakan titi yang sangat utuh buatannya, dan titi itu telah dibina sepenuh jiwa raga oleh orang yang terdahulu. Namun, selepas titi itu digunakan untuk menyeberang dengan selamat dan jayanya, mereka merasakan bahawa titi itu adalah sesuatu yang menyakitkan mata dan hati mereka tanpa sebab yang kukuh, dan titi itu patut dimusnahkan.

Sakit benar hati mereka melihat Melayu ditolong oleh Perlembagaan agaknya. Tapi, kalau kamu tidak mahukan pertolongan itu, janganlah kamu berasa sakit hati pula kalau ada orang lain yang memerlukan. Kalau kamu tidak mahu, pergi saja kamu dari sini. Carilah sebuah negara yang boleh memakmurkan hidup kamu dengan penuh kesamarataan itu. Kalau kamu berjaya, ya, kamu memang hebat. Kalau tidak ... entahlah ... saya pun tak tahu mahu kata apa.

Adakah Doktor melihat ada agenda lain di sebalik timbulnya cakap-cakap mengenai hak keistimewaan orang Melayu ini?

DR. SHAM RAHAYU: Saya melihat isu bukan agenda saja-saja atau demi kepentingan bangsa tetapi lebih kepada agenda politik. Sepatutnya semua pihak mesti membezakan antara politik dengan Perlembagaan. Jika kita lihat kedudukan bukan Melayu terutama dari sudut politik dan ekonominya amat memberangsangkan dan bukan sedikit kalangan mereka yang kaya raya di sebalik wujudnya Perkara 153 ini. Saya tidak nampak apa salahnya dalam sistem itu, cuma mekanisme itu yang perlu dilihat balik dan saya rasa Perkara 153 tidak boleh dikompromi dalam membina bangsa Malaysia. Kita tidak boleh potong Perkara 153 sampai bila-bila pun, kerana bangsa kita memerlukan safeguard (pengawalseliaan) iaitu Perlembagaan untuk mengawal Melayu.
Kita mesti ingat di dunia hanya di Malaysia yang wujud Melayu begini, di Indonesia sudah tidak ada, di Afrika Selatan juga tidak ada identiti Melayu sebegini. Kita yang masih tulen dan mempunyai keistimewaan kalau hendak dilihat Melayu di Singapura apa agaknya yang mereka ada.

Politik pun satu hal. Kegilaan manusia-manusia yang mahu berkuasa pula lagi satu masalah. Konon mahu berjuang demi agama, bangsa dan negara. Bukan orang tak tahu serakah nafsu mereka. Apa yang sebenarnya yang mereka fikir?

Saya selalu percaya perbuatan yang ikhlas akan menampakkan kesan yang baik. Namun, saya tidak ketemui kesan itu pada kebanyakan mereka yang mahu berkuasa itu. Yang paling tertonjol, keserakahan mereka itulah. Tamak haloba. Sanggup berbuat apa sahaja demi kesenangan hidup yang sementara. Pendokong Machiavelli sejati nampaknya.

Adakah ia mungkin disebabkan oleh kaum-kaum lain percaya bahawa kaum Melayu diberi keistimewaan keterlaluan sehingga hak menjejaskan hak mereka?

DR. SHAM RAHAYU: Kalau hendak kata mereka tidak mendapat legitimate interest (perkataan yang digunakan dalam Suruhanjaya Reid), kita sendiri lihat kedudukan kaum-kaum lain di Malaysia sekarang ini. Adakah mereka tidak diberi peluang sedangkan mereka boleh ‘survive’ malah dalam banyak bidang mereka amat berjaya. Kalau Melayu tidak diberi kedudukan ini adakah Melayu boleh survive, itu yang penting dan mesti kita tengok.

Saya juga tertanya-tanya adakah selama ini negara kita tidak aman dengan adanya keistimewaan orang Melayu. Adakah kita tidak gembira berada di Malaysia hanya kerana adanya 153 ini. Persoalannya apa susah sangat dengan 153.

Dalam buku Chinese Dilemma dan Chinese Contributions mereka bangkitkan tentang peranan mereka, sememangnya kita terima peranan mereka membangunkan Bank Negara misalnya, tapi mereka kena ingat ini adalah negara mereka dan itu adalah sumbangan mereka. Apa yang mereka tidak dapat di negara ini. Sistem pendidikan misalnya kita lihat Singapura hanya ada satu sistem, tetapi di sini semuanya ada. Perpaduan bangsa kita seperti yang dikatakan oleh Syed Naquib Al-Attas umpama jalur-jalur besi yang tidak boleh nak dicairkan kerana adanya prejudis. Adakah 153 menjadi satu isu untuk mereka prejudis kepada Melayu, saya rasa itu tidak adil untuk bangsa Melayu.

Sepatutnya mereka kena tunjukkan sejauh mana benarnya Dasar Ekonomi Baru telah menyekat legitimate interest mereka, kalau Lim Kit Siang kata orang Cina tidak diberi peluang sila perjelaskan peluang apa.

Ya, saya sangat bersetuju dengan point yang ini. Sangat!

Apakah dengan perkara 153 itu mereka dihalang membina kehidupan mereka? Adakah mereka tidak boleh hidup dengan sempurna? Kalau balik ke negeri asal nenek moyang mereka pun, kemungkinan besar layanan sebegini tidak akan mereka terima.

Saya bukanlah racist. Nauzubillah. Saya percaya kepada kepelbagaian. Saya menghargai kesempatan hidup dalam sebuah negara yang berbilang bangsa, agama dan budaya. Dan, saya sangat percaya bahawa peluang yang diberikan oleh Perlembagaan itu adalah sama. Yang menjadi masalah, bila kita menjadi orang yang sentiasa berasa tidak cukup. Mahu meminta-minta, tapi tak mahu memberi. Perhubungan yang baik, selalunya terjadi 2 hala. Bertolak-ansur. Namun, sekira tolaknya banyak hingga beransur-ansur menghilang dan menghakis pihak yang berhubungan, apa yang tinggal?

Saya merindui kehidupan seperti 15-20 tahun yang dulu - politiknya aman, sepakat sesama kaum, hormat-menghormati. Dan, saya sangat takut untuk membayangkan apa yang akan berlaku sejurus selepas ini.

Hakikatnya, semuanya berbalik kepada kita juga, orang dan bangsa Melayu ini. Sejauh mana kehebatan kita? Sudah teruji atau memang kehebatan kita itu boleh dikeji-keji. Mungkin kita terlalu berulit dengan prinsip "takkan Melayu hilang di dunia"? Kalaulah kita masih mahu berasa selesa dengan prinsip itu tanpa memperkasakan usaha memajukan bangsa, Melayu apa yang akan tinggal? Persoalan pokok yang agak sukar untuk dijawab, namun sudah acap petandanya hadir. Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, sehinggalah mereka mengubah nasib mereka sendiri. Maka, kalau mahu menyaksikan sebuah tragedi bangsa yang bakal hilang dan ranap, jangan dibuat apa-apa. Dan, andai ini menjadi kenyataan, usahlah berani mengatakan, "Ini semua dah takdir!", kerana takdir bisa berubah dek usaha dan doa. Sementelah Allah juga berjanji demikian. Usah diragu, kerana janji Allah itu adalah benar!
Zaman dah berubah. Manusia pun semakin pandai. Tak tahulah apakah ia satu kombinasi yang hebat atau the very sinful marriage?

Aduhai ...

5 comments:

ikmal said...

Kak Fisha

Sindrom tak tahu dan tak mahu lah menjadi masalah pada orang Melayu dalam memahami kerangka perlembagaan yang turut mempertahankan hak-hak mereka.

Generasi muda tidak memahami hak mereka dalam perlembagaan?ya saya memang setuju amat. Terlalu terikut dengan tuntutan kesamaan dari Barat walhal tidak semua dari Barat itu perlu dicedok.

Saya amat khuatir dengan apa dah jadi pada Malaysia sekarang. Baru saja meninggalkanmu setahun lepas dah macam perkara mengejutkan berlaku. Umpama letusan lava dari gunung berapi.

Ish ish......

Anonymous said...

Jadi agama anda mengalakkan anda diberi keistimewaan atau hak hak tertentu? Mana tertulis dalam Al-Quran sila tunjukkan.

Fisha Fawwaz said...

Ikmal:
Yep, couldn't agree more. Inilah rasanya cabaran kita juga untuk memahamkan minda-minda muda kita ... Semoga kekhuatiran kita tidak terjadi .. InsyaAllah.

Anonymous @ September 8, 2008 1:32 AM:
Inilah masalahnya apabila Melayu itu dinisbahkan dengan Islam, sedangkan Islam itu bukan bermakna Melayu sahaja.

Tak perlu melihat perkara ini dengan sulaman begitu.

Dan tak perlu menguji saya dengan mahu melihat ayat Quran yang menyatakan mengenai keistimewaan bangsa-bangsa tertentu kerana itu anda pun maklum, tiada.

Sedang status Malaysia sebagai negara Islam pun masih dipolemikkan, apa yang anda harapkan dengan pertanyaan anda itu?

Walau apapun, saya masih mendukung, Bumiputera perlukan keistimewaan sebagai penduduk asal tanah ini ... dan tiada salahnya ia kekal begitu kerana keistimewaan yang diperuntukkan bukanlah menindas orang lain pun.

Saya hargai pandangan anda, dan terima kasih atas kunjungan.

ijad said...

salam... apa khabar...

Fisha Fawwaz said...

Ijad:
Salam.

Alhamdulillah. Masih sihat untuk meneruskan kehidupan ini ... Anda? Sihat?

Terima kasih kerana sudi singgah ...